O jakości dobre kawy nie decyduje aż tak bardzo cena (chociaż dobra kawa musi trochę kosztować)

Coraz częściej przykładamy uwagę do jakości kupowanej kawy i jej smaku zwracając przy tym uwagę na kraj pochodzenia, stopień wypalenia czy gatunek kawy. Na świecie około 5% uprawianej kawy należy do segmentu specialty. Sposób palenia kawy, pochodzenie ziaren czy sposób tworzenia mieszanki przez producenta oraz sposób jej parzenia mają ogromny wpływ na finalny smak kawy w naszej filiżance. O jakości dobre kawy nie decyduje aż tak bardzo cena (chociaż dobra kawa musi trochę kosztować). A jeżeli chciałbym napić się espresso lub cappuccino, to też szukałbym kawy specialty, bo wiele z nich świetnie się do takiego sposobu parzenia nadaje. Jeżeli 1kg kawy z dużej włoskiej firmy kosztuje 50 lub 60 zł, to na pewno nie jest to kawa specialty. Meksyk jest jednym z największych producentów kawy na świecie. I na końcu: szukałbym kawy świeżo wypalonej. Być może chętnie popróbowałbym kawy z certyfikatem „cup of excellence”, ale nie robiłbym tego na początku mojej przygody z kawą, tylko po zdobyciu pewnego doświadczenia. Włoskie palarnie wypalają kawy dość mocno, przez co naturalne aromaty i nuty smakowe zawarte w ziarnach są zastępowane tymi, które wynikają z procesu palenia. Najlepsze na świecie są kawy włoskie! Kawy włoskie zaś, lubiane przez wiele osób, są z reguły przepalone i smakują podobnie. Kawa ziarnista to zdecydowanie najlepsza i najczęściej wybierana forma kawy - świeżo zmielone ziarna charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem oraz pełnią smaku. W Polsce kultura picia kawy z dnia na dzień się rozwija, a w ostatnim czasie znacząco podniosła swój poziom. Bazzara Dolcevivace to doskonale zrównoważona mieszanka kawy ziarnistej o wspaniałym aromacie przypominającym zapach owoców i prażonych orzeszków ziemnych. Jest to skomplikowany proces i wymaga dużej wiedzy na temat kawy i sprawnie działającego nosa oraz kubków smakowych. W ofercie naszego sklepu znajdziesz kawy ziarniste z wielu włoskich palarni - popularnych i cenionych oraz tych mniejszych cechujących się rzemieślniczą jakością swoich produktów. Kopi Luwak w powszechnym obiegu zyskał status „najlepszej kawy na świecie”. Każdego dnia na całym świecie miliony ludzi delektują się wspaniałym smakiem i aromatem świeżo mielonej kawy ziarnistej, która jest jedną z form w której kupić możemy owoce kawowca. Powinniśmy pamiętać o tym, aby po zmieleniu kawy nie przechowywać jej zbyt długo bo bardzo szybko straci ona swoje cenne walory - najlepiej kawę ziarnistą mielić bezpośrednio przed parzeniem. Pełne body kawy zachwyci swoją interesującą słodką kwasowością z wyczuwalnymi nutami mandarynek i wieńczącym posmakiem lukrecji.